Optimalisatie productieproces bij prefab woonmodule fabrikant.

PSS transformeerde de productie van een prefab woonmodule fabrikant met slimme digitalisering, wat leidde tot efficiënter werk en 20% kostenbesparing.

Voor een klant die prefab woonmodules maakt mochten we de fabrieken verder digitaliseren. Het doel was duidelijk, de producten efficiënter en goedkoper de fabriek uit laten rollen. Er werd een plan gemaakt samen met de softwareleverancier om de interactie tussen werkvoorbereiding en assemblage volledig te digitaliseren.

De huidige fabrieken zijn nieuw gebouwd, bij dit proces was PSS ook betrokken en toen hebben we er al bewust voor gekozen om de infrastructuur gereed te maken om de werkbanken in de fabriek te voorzien van o.a. data aansluitingen. Hierdoor was het bij de implementatie een kwestie van de juiste hardware selecteren, inkopen, registreren en installeren op de werkbanken.

Dit resulteerde in verschillende optimalisaties die allemaal bijdroegen aan het doel om de prefab daken, wanden, dakkapellen, en woonmodules goedkoper te produceren. De optimalisatie zit hem in verschillende onderdelen in het proces, niet alles is even goed meetbaar maar de algehele besparing wordt geschat op 20%.

  • Meest in het oog springend is dat het gebruik van papier in de fabrieken met ruim 80% is gedaald.
  • Een ander aspect is dat er geen medewerkers van de assemblage naar de tekenkamer hoeven te gaan om vragen te stellen.
  • Medewerkers assemblage hebben in de fabriek een werkplek met een computer, hiermee kan men eenvoudig de tekening in verschillende perspectieven bekijken.
  • Mocht er een fout in de tekening zitten hoeven de tekeningen niet opnieuw geprint te worden maar wordt het eenvoudig digitaal aangepast.
  • De productieleiding kan efficiënter plannen en de voortgang van de productie monitoren.
  • Via de computers op de werkbanken kan ook nieuw materiaal om te produceren worden besteld bij de logistieke afdeling in de fabriek.

Het digitaliseren van het assemblageproces is niet alleen iets voor grote fabrieken. Op elke schaal is er winst te behalen door slim gebruik te maken van ICT.

Kernresultaten

Deze optimalisaties droegen bij aan een geschatte algehele kostenbesparing van 20% in de productie van prefab daken, wanden, dakkapellen en woonmodules.

Efficiëntere communicatie: Medewerkers in de assemblage hoeven niet langer fysiek naar de tekenkamer voor overleg, wat tijd bespaart.

Directe toegang tot digitale tekeningen: medewerkers hebben nu computers bij hun werkplekken, waardoor ze eenvoudig tekeningen in verschillende perspectieven kunnen bekijken en aanpassen.

Aanzienlijke vermindering van papiergebruik: Door digitalisering is het papiergebruik in de fabrieken met meer dan 80% gedaald.

Verbeterde productie planning en monitoring: De productieleiding kan de voortgang van de productie efficiënter plannen en monitoren, en medewerkers kunnen materiaal digitaal bestellen bij de logistieke afdeling.